פתרונות מס לחוק הרווחים הכלואים
בינואר 2025 נכנס לתוקף חוק ההתייעלות הכלכלית (המכונה “חוק הרווחים הכלואים”) המעלה משמעותית את המס המוטל על חברות קטנות עם מחזור של פחות מ30 מיליון ש”ח. חקיקה זו מחייבת כל בעל חברה לנקוט צעדים כדי לשמור על ההון שלו. במאמר זה נדון בעיקר על ההשלכות של החוק החדש וגם נזכיר כמה פתרונות פוטנציאלים שיכולים להקטין את המס שלכם.
הטלת מס הכנסה שולי של עד 50% על רווחי החברות עם “רווחיות” של יותר מ25%
חברת מעטים (עד 5 בעלי מניות) עם מחזור של פחות 30 מיליון ש”ח בשנה תחוייב במס שולי של עד 50% על הרווח שלה העולה על 25% מהמחזור. על מס זה עלול להתווסף ביטוח לאומי ומס בריאות בשיעור של 18% (אם לא עוברים את תקרת הביטוח לאומי השנתית של 608,340 ש”ח). סעיף זה לא יחול על חברת מעטים שיש לה רווחים צבורים של פחות מ750,000 ש”ח או על חברה שמוכרת כמפעל טכנולוגי על פי חוק עידוד השקעות.
מה זה אומר בפועל? לפני החוק זה, אתם כבעלי חברה קטנה יכולתם להשאיר את כל הרווח שלכם בתוך החברה, לשלם רק מס חברות של 23% ואחר כך להשקיע את הכסף במניות או בנדלן בתוך החברה. אחרי הכניסה לתוקף של החוק, אם ה”רווחיות” שלכם גבוהה מ25%, אתם תצטרכו לשלם מס של יותר מ50% על הרווחים שלכם העולים על 25% מהמחזור. או לחלופין ניתן למשוך דיבידנד על מלוא הרווח שלכם בסוף כל שנה אחרי שהרווח הצבור של החברה עובר את ה750,000 ש”ח. בעלי מקצוע שבדרך כלל משיגים רווחיות של יותר מ25% כגון רואי חשבון, עורכי דין, רופאים פרטיים, אדריכלים, פרסומאים יושפעו משמעותית משינוי החקיקה.
הטלת מס קצוב של 2% על רווחיים לא מחולקים של חברות מעטים
חברת מעטים (עד 5 בעלי מניות) אפילו אם הרווחיות שלה הוא פחות מ25%, תחוייב במס נוסף של 2% מסכום הרווחים העודפים לאחר ניכוי דיבידנדים שחולקו בשנת המס. מס זה לא יחול במקרים הבאים:
א. סכום הפסדי החברה בשנת המס עולה על 10% מסכום הרווחים הנצברים בתום שנת המס הקודמת.
ב. החברה חילק דיבידנד בשיעור של יותר מ50% מסכום הרווחים העודפים של השנה הקודמת.
ג. החברה חילקה דיבידנד בשעור של 6% או יותר מסכום הרווחים הנצברים בתום שנת המס קודמת. מס זה גם לא יחול על חברה שהיא מפעל טכנולוגי על פי חוק עידוד השקעות.
מה זה אומר בפועל? אפילו אם אתם עוסקים בתחום שאין לו רווחיות של 25% (כגון קמעונאים, סיטונאים, מסעדות, יצרנים לא טכנולוגים וכו), אתם תצטרכו לשלם מס חברות נוסף של 2% או לחלק דיביבנדים של לפחות 6% מהרווח הנצבר (או 50% מהרווח של השנה הקודמת).
מס יסף נוסף של 2% על הכנסות פסיביות
במשטר המס הישן, מוטל מס יסף בשיעור 3% על כל ההכנסות העוברות את התקרה בסך 721,560 ש”ח לשנה. בחוק החדש יוטל מס יסף נוסף בשיעור 2% על כל ההכנסות הפסיביות (ריביות, דיבידנדים, רווחי הון וכו) העולות על התקרה.
פתרונות פוטנציאלים עבור חברות עם רווחיות של יותר מ25%
אם העסק שלכם משיג רווח גבוה יותר 25% מהמחזור שלכם, ניתן לשקול את האופציות הבאות כדי להקטין את המס:
א. להפוך את החברה לחברה שהיא לא חברת מעטים כלומר לדאוג שבחברה יהיה יותר מחמישה בעלי מניות ע”י צירוף של מספר חברות או ע”י צירוף של אנשים אחרים,לענין זה אדם וקרובו יחשבו כאדם אחד. וחשוב שלא פחות מ6 בעלי מניות יחזיקו ברוב המניות של החברה.
ב. לעשות רילוקיישון באופן חוקי ולפעול באמצעות חברה זרה להפוך לתושב חו”ל ואז לעבוד באמצעות חברה תושבת חוץ. תושב חו”ל הוא מי ששהה מחוץ לישראל 183 ימים לפחות בכל שנה או מי שמרכז החיים שלו בחו”ל. מרכז החיים נקבע לפי מקום מספר גורמים, כולל מיקום ביתו הקבוע של הנישום, מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו, מקום עיסוקו, מקום האינטרסיים הכלכליים הפעילים המהותים שלו כגון חשבונות הבנק שלו, ביטוח רפואי וכו’ .
ג. להשתדל לא להגיע לרווחיות של 25%: אחרי שהחברה שלכם כבר צברה רווחים לא מחולקים של 750,000 ש”ח, אפשר להאט את הגבייות לקראת סוף שנה או להגדיל הוצאות מסויימות באופן שהרווחיות לא תעלה על 25% מהמחזור. יש הוצאות שהן בפועל הטבות מס כגון קרן השתלמות של בעלי המניות או של עובדים חשובים. בנוסף, אפשר לשלם בונוסים לעובדים ולהשקיע בנכסים קבועים. המטרה של כל הפעולות האלה ברורה: לצבור 750,000 ש”ח החל מ2025 ולאחר מכן לייצר רווחים של עד 25% מהמחזור השנתי ולהשאיר אותם בתוך החברה. חובה להתייעץ עם מומחה כדי להשיג תוצאה אפטימלית וקבילה על פי החוק.
פתרונות פוטנציאלים עבור חברות עם רווחיות של פחות מ25%
אם החברה שלכם משיגה רווחיות של פחות מ25%, ברוב המקרים למשוך דיבידנד של 6% מהרווחים הנצברים לא יזיק לכם מבחינה מיסואית וגם יאפשר לכם להשאיר את כמעט כל הרווח שלכם בתוך החברה ולהשקיע אותו במניות או בנדלן. בנוסף, במידה והשנה הקודמת לא הייתה מוצלחת והרווח קטן ביותר, ייתכן שדיבידנד של 50% מהרווח של השנה הקודמת יהיה נמוך יותר מ6% מהרווחים הנצברים. בין כך ובין כך, החוק החדש לא פוגעת באופן משמעותי חברות קטנות שהרווחיות שלהם פחות מ25%.
התוכן של מאמר זה נועד לספק מידע כללי בנושא ואינו מהווה ייעוץ משפטי או מס. כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בתחום המס במידת הצורך.